EDO-KIN: PREDSTAVUJEME VÁM VINÁRSTVO NAVARA
Spolupráca japonskej kuchyne so slovenským vínom ústi do lahodnej symbiózy chutí.
Celý článok si môžete prečítať tu.
Predstavte nám vaše vinárstvo, aký bol jeho začiatok?
Pri zrode Navara Vinárstva v Seneckom vinohradníckom regióne stála rodinná tradícia, ktorá bola hlboko zakorenená aj v tejto oblasti. Ako mi vždy otec hovorieval, Senec a okolie bola známa lokalita, žiaľ postupne upadala skoro až do zabudnutia a v popredí ostali už len oblasti v okolí Pezinku, Sv. Jura, Modry, Vinosad a podobne. Dnes sa však vinárske remeslo vracia späť a v okolí Senca nájdeme veľa šikovných vinárov.
Môj otec sa už dlhodobo snaží dostať tento región naspäť na vinárske mapy, či už založením vinárskych spolkov, zaradením sa do Malokarpatskej vínnej cesty, organizovaním medzinárodnej úspešnej vinárskej súťaže BielVinalia, alebo otváraním zrekonštruovaných pivníc pre širokú verejnosť. Dnes môžem povedať, že sa mu to podarilo. Veľký Biel je dnes známy pre vinárov aj degustátorov vína.
Naše začiatky si pamätám už ako malý chlapec, keď som sa plietol na dvore pod nohy dedovi a otcovi a pozoroval ich pri práci s hroznom. V tej dobe sme spracovávali hrozno len pre vlastnú spotrebu v pár 100 litrových demižónoch. Bol to koníček na odreagovanie sa od bežného života. Koníček, ktorý neskôr prerástol do vášne a otec v roku 2002 založil malý rodinný podnik Jozef Navara – Navin, dnešné Navara Vinárstvo, v ktorom dnes už figurujem aj ja.
Akú máte produkciu a akou technikou spracúvate víno?
Naša produkcia je okolo 30 000 fliaš ročne. Vsadili sme na kvalitu a výhradne sa špecializujeme na výrobu prívlastkových vín. Väčšina hrozna pochádza od vinohradníkov z Malokarpatskej a Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti.Pri výrobe uplatňujeme riadenú fermentáciu vín – sledovanie fermentačnej teploty pri fermentácii, výrobu vín technológiou batonáže. Červené vína držíme v barikových sudoch, kde je predpoklad mikrooxidácie vín.
Ktoré je vaše najobľúbenejšie víno?
To je ťažká otázka, keďže mne chutia všetky naše vína. 🙂 Niekedy záleží na vlastnom vnútornom rozpoložení, okolitej atmosfére alebo aj od aktuálnej situácie. Ale predovšetkým platí, že dobré víno sa nepije, dobré víno sa vychutnáva. Takže mám rád, keď si ho môžem vychutnať v príjemnom prostredí s dobrými priateľmi. A či už ide o mladý a svieži Irsai Oliver alebo Muller-Thurgau, žihľavový Sauvignon, plný a vážny Pinot blanc, letné perlivé a ružové Brusantte či kráľovský Rizling rýnsky, je jedno.
Prečo ste sa rozhodli spolupracovať s EDO-KIN?
Úprimne? Aj EDO-KIN je dnes naša inšpirácia. Kolektív mladých, šikovných a dravých ľudí s veľkou dávkou energie je to, čo nás posúva vpred. Veľká profesionalita vo všetkých smeroch, dobrá nálada pri každej návšteve vašej reštaurácie a v neposlednom rade fantastické jedlo. Sme radi, že naše víno môže byť pritom.
Kombinácia sushi a vína. Ktoré odrody sa hodia?
K sushi je istota podávať víno s vyššími kyselinkami. Je to otázka osobnej chuti, ale myslím, že kvalitné suché víno nemôže nič pokaziť. Pinot blanc je na mieste. Takisto sa netreba báť podávať ružové vína. V súčastnosti sú veľmi obľúbené a harmónia sviežosti, ovocnosti a občasného zbytkového cukru nemusí byť prekážkou napríklad k lososu.
Sushi je elegantné jedlo a k takému patrí aj elegantné pitie. Takže objavte chuť umenia.